Identifier le vin par son profil minéral

Identifying wines through their mineral signature

Leticia Sarlo, Fabien Rossetti, François Lux et Olivier Tillement (équipe FENNEC), en collaboration avec des collègues de l’IMP de Lyon, de l’ISA de Lyon, de la société M&Wine, de l’INRAE et de l’université de Reims Champagne Ardennes ont publié un article intitulé "Enhancing wine authentication: leveraging 12,000+ international mineral wine profiles and artificial intelligence for accurate origin and variety prediction" dans la revue Oeno One.
Leticia Sarlo, Fabien Rossetti, François Lux, and Olivier Tillement (FENNEC team), in collaboration with colleagues from the IMP of Lyon, ISA of Lyon, M&Wine company, INRAE, and the University of Reims Champagne-Ardenne, have published an article titled " Enhancing wine authentication: leveraging 12,000+ international mineral wine profiles and artificial intelligence for accurate origin and variety prediction" in the journal Oeno One.

La filière œnologique française est confrontée à des défis majeurs, comme l'évolution des habitudes de consommation, le changement climatique, la concurrence internationale et la fraude. Pour y répondre, un outil numérique innovant a été développé. Cet outil détermine rapidement le profil minéral de 41 éléments inorganiques. Une base de données de plus de 35 000 échantillons a été constituée, permettant de déterminer l’origine géographique à 92 % et le cépage principal à 85 %.
À terme, cette technologie pourrait prédire les paramètres de dégustation d’un vin grâce à son profil minéral, créant ainsi un « Jumeau Numérique » pour chaque vin. Cela offrirait aux œnologues un outil performant pour optimiser les assemblages et adapter les profils gustatifs aux préférences des consommateurs. La stabilité des minéraux dans les mélanges ouvre également la voie à la création de vins virtuels avec des prédictions fiables de leurs qualités sensorielles.
The French wine industry faces major challenges, including changing consumption habits, climate change, international competition, and fraud. To address these issues, an innovative digital tool has been developed. This tool quickly determines the mineral profile of 41 inorganic elements. A database of over 35,000 samples has been built, enabling the identification of geographic origin with 92% accuracy and the main grape variety with 85% accuracy.
In the long term, this technology could predict a wine’s tasting parameters based on its mineral profile, effectively creating a “Digital Twin” for each wine. This would provide winemakers with a powerful tool to optimize blends and tailor flavor profiles to consumer preferences. Additionally, the stability of minerals in blends paves the way for the creation of virtual wines, offering reliable predictions of their sensory qualities.
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